Gandhi's graf |
20 januari 2011
Op 30 januari wordt wereldwijd herdacht dat Mahatma Gandhi op die dag 63 jaar geleden werd vermoord. Een tragisch einde voor iemand die zijn hele leven met hart, hoofd en handen aan geweldloosheid heeft gewijd.
De periode dat Mahatma Gandhi een bevrijdingsbeweging aanvoerde in India (en daarvoor in Zuid-Afrika) ligt ver achter ons. Zijn voorbeeld vormde een inspiratiebron voor vele andere bevrijdingsbewegingen in de Verenigde Staten (Martin Luther King jr), de Filippijnen (de People’s Power beweging) en in Oost-Europa (de geweldloze omwenteling van 1989).
Maar wat heeft Gandhi ons, in Enschede, in 2011 te zeggen? Deze vraag staat centraal op een drietal activiteiten die Enschede voor Vrede in januari organiseert.
Van maandag 17 januari tot en met vrijdag 18 februari wordt de Gandhi-tentoonstelling van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid tentoongesteld in de centrale hal van het Stadskantoor, Hengelosestraat 51 te Enschede.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00-18.00 uur en donderdagavond tot 19.30 uur
Op maandag 17 januari is deze tentoonstelling geopend door Shridath Salikram, lid van de Enschedese gemeenteraad, die zich verwant voelt met het gedachtegoed van Mahatma Gandhi. De wereldvredesvlam Twente was er ook bij. Eén van de vlammen waaruit de wereldvredesvlam is ontstaan, de Indiaase vlam, is aangestoken aan de vlam van de crematie van Ghandi. Deze vlam brandt continu in een monument ter nagedachtenis aan hem.
Op zaterdag 29 januari, één dag voor Gandhi’s sterfdag, zal dr. Hans Feddema spreken over “De betekenis van Mahatma Gandhi voor vandaag”. Hans Feddema is antropoloog en publicist en voorzitter van de Stichting voor Actieve Geweldloosheid (SVAG).
Aanvang: van 15.00 tot 16.30 uur in de Openbare Bibliotheek, Pijpenstraat 15 te Enschede
U bent van harte uitgenodigd voor de tentoonstelling en de lezing van Hans Feddema.
De hierboven beschreven activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Overijssel.