Donderdag 27 februari 2014
De vierde Ontmoeting in het licht van... Vrede werd georganiseerd door het Humanistisch Verbond en de Vrije Gemeente van Religieuze Humanisten. Het Humanisme kent misschien geen 'oude bronnen' zoals een Bijbel of Koran, maar kent wel veel oude en beroemde 'denkers'. Zij hebben ook zeker gezorgd voor een goed gevulde boekenkast om hun gedachtengoed toe te lichten en te verspreiden. Deze avond hebben we kennisgemaakt met vier van hen en hoe zij het thema Vrede in hun werk hebben verwerkt.
Twee grote humanisten 'uit de oude doos' zijn Diserius Erasmus en Michel de Montaigne. Erasmus werd o.a. beroemd door zijn boek Lof der Zotheid (Wikipedia). De Montaigne zei niet te geloven in bidden of extreme spirituele oefeningen, maar in zelfreflectie. Met zijn levensmotto "ik schort mijn oordeel op" was hij misschien wel een vroeg en lichtend voorbeeld van hoe je door openheid en nieuwsgierigheid in vrede met elkaar kunt leven.
De TV serie Durf te Denken belicht denkers en filosofen die belangrijk zijn geweest voor het Humanisme. Alle afleveringen zijn terug te zien op de website Human.nl.
De twee jongere humanisten, die tijdens de Ontmoeting voorbij kwamen, zijn de oprichter van het Humanistisch Verbond Jaap van Praag en de huidige voorzitter Boris van der Ham. Van Praag schreef over de twee oplossing die hij zag voor het probleem van geweld: veranderingen in de mentaliteit van mensen en persoonlijke verantwoordelijkheid. Het tussen droom en daad werken aan een mens-waardiger bestaan zou het fundament van zijn levenswerk worden.
Boris van der Ham sprak op de vooravond van de laatste Troonrede namens de Humanisten over het thema 'innerlijke beschaving een voorwaarde voor vrede'. Hij meent dat innerlijke beschaving niet betekent dat iedereen maar de lieve vrede moet bewaren. Meningsverschillen en emoties zijn een essentieel onderdeel van onze samenleving. Dus: wees blij, ga uit je dak, vier het leven en houd je hoofd erbij. Wees kleurrijk! Volgens Van der Ham is innerlijke beschaving juist niet gebaat bij ingehouden 'lieve vrede', maar bij een uitbundige en oprechte vrede.
Voor in uw agenda: de volgende Ontmoeting vindt plaats op donderdagavond 27 maart en wordt ingevuld door leden van de Katholieke Parochie. We zien u graag!