Over al het licht op de kortste dag van het jaar


Dit jaar was 21 december een bijzondere kortste dag voor de Wereldvredesvlam Twente. We kijken niet alleen terug op een mooi jaar, maar ook op een afsluiting die in het teken stond van het licht.


Rondje Enschede
Een vaste vriend van de vredesvlam nam het initiatief om op deze donkerste dag van het jaar het licht van vrede, hoop en liefde mee te dragen op een rondje om Enschede: een uitgezette wandel- of fietsroute van minimaal 40 km langs de randen van de stad.

Een letterlijk rondje rondom de stad, maar ook een rondje om wat meer vrede, hoop en liefde om deze stad te verspreiden. Het werd een stoere onderneming, vanaf het zuidelijkste puntje met de klok mee. Langs een paar warme koffie- en eetplekken en de eerste helft samen met Elna.

Zij vertrokken in alle vroegte bij de Wonne na het aansteken van hun lantaarns met het vredesvuur. Het eerste halfrond vloog om, niet in de laatste plaats door de gesprekken tussen beide vlamdragers! De tweede helft was er nog één vlam over en werd het daglicht al snel minder. Maar dat maakte de route alleen maar intenser. Bijna tien uur later was het rondje volbracht, waarna het vuur mee naar huis ging en nu in de achtertuin van onze vriend brandt voor zijn veel te jong overleden buurman.

Volgend jaar willen we weer met de vredesvlam deze ronde maken. Het kan een mooie traditie worden, zo in de donkere dagen voor kerst. En misschien zelfs met telkens meer wandelaars, al dan niet in estafette.

Een kleine lichtbeweging die de stad rond gaat.




Met het Oog op Gandhi
De Wonne kent een aantal historische inspiratiebronnen en heeft deze personen graag om zich heen. Er hangt al een schilderij van Mandela dicht bij de Vredesvlam en een volgende vredesstichter die we graag in de wintertuin zien is Mahatma Gandhi. Niet in de laatste plaats omdat het eeuwige vuur dat bij zijn graf brandt één van de vlammen is waarmee de World Peace Flame is aangestoken.

Op de donkere avond van 21 december onthulden we het bijzondere schilderij - geïnspireerd op Gandhi - dat Jeannette Wouters speciaal voor deze wintertuin heeft gemaakt. Het werd een mooie avond met sfeervolle songs van Sasja van der Oord. Met de belangrijkste lessen van Gandhi uit het onlangs verschenen boek van zijn kleinzoon Arun: Het boek van Wijsheid. En natuurlijk met de onthulling van het schilderij Met het Oog op Gandhi.

Kunstenares Jeannette vertelde over haar eigen proces om tot dit schilderij te komen en over wat er uiteindelijk te zien is. De keuze voor Kurkuma en Indigo als basiskleuren. De onaanraakbaren die vertellen over hun niet gezien en gehoord worden Het zout van de aarde dat letterlijk op grote vlakken in het schilderij is verwerkt. De armen die het lijden willen dragen. De verandering die eraan staat te komen en hoe die zich in de toekomst voortzet. De ene arm wil het leven op een hoger plan brengen, waarbij de andere arm dit met alle kracht ondersteunt. En hoe de lijnen van deze samenwerking zich weer openen naar Vrede voor de gehele mensheid en de aarde.

Een hele mond vol. Maar het is beter er gewoon naar te gaan kijken! Het hangt er nog wel even, net zoals de Vredesvlam er nog wel even brandt.


We danken de Wonne voor de jarenlange liefdevolle verzorging en Jeanette voor het prachtige schilderij. En natuurlijk wensen we iedereen een hele fijne jaarwisseling en een gelukkig en vredig nieuw jaar.

Tot ziens op onze volgende activiteiten.